pesto z zielonych warzyw

ZIELONE PESTO

Czy Wy też z utęsknieniem czekaliście na nowalijki? Na straganach coraz zieleniej od pierwszych wiosennych warzyw. Tegoroczny debiut mam już dawno za sobą. Jak co roku pierwszą nowalijką był szczypiorek. Na blogu w roli głównej w słonecznikowym twarożku. Dziś dzielę się z Wami przepisem na zielone pesto. Nie mogłam się powstrzymać, kiedy zobaczyłam pierwsze, piękne, małe pęczki botwinki. Dokupiłam jeszcze natkę pietruszki, koper, rzodkiew i marchew. Bulwy zużyłam do obiadu, a liście wzbogaciły moje pesto. Propozycji podania tego specjału jest mnóstwo – od tradycyjnego makaronu, przez zapiekanki, tortille i placki.

zielone pesto

Przepis

3 słoiczki o pojemności 200 ml

 

nowalijki

Składniki:

liście z 1 pęczka botwinki

nać z 1 pęczka młodej marchewki

1 natka pietruszki

1 koper

garść liści rzodkwi

250 ml wody

150 ml oliwy

30 g pestek dyni

60 g pestek słonecznika

20 g siemienia lnianego

10 g orzechów nerkowca

sól, pieprz

vege pesto

przetwory

Przygotowanie:

Krok 1: Zieleninę dokładnie myję, osuszam i ewentualnie odrzucam zgrubiałe końcówki. Kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do miski/blendera kielichowego*.pesto z lisci rzodkiewki pesto z nacia marchwi                     pesto z pietruszki

Krok 2: Do liści dodaję pestki, orzechy, wodę i oliwę. Całość blenduję na gładką masę.

pesto z lisci rzodkiewki

Krok 3: Pesto doprawiam do smaku, przekładam do słoików i przechowuję w lodówce.

*W blenderze kielichowym pesto należy przygotowywać partiami. Jest za gęste, aby wymieszały i zmieliły się wszystkie składniki.

wiosenne pesto

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *