zakwas z burakow na odpornosc

ZAKWAS Z BURAKÓW

Zakwas z buraków – bez niego nie ma tradycyjnego, (wigilijnego) barszczu. Dzięki ziołom jest bogactwem aromatu, buraki i czosnek to z kolei kopalnia zdrowia – zwłaszcza w okresie przeziębień! Potrzebujecie jędrnych buraków, polskiego czosnku, przypraw, zalewy z domowej roboty kiszonych ogórków i kamionkowego naczynia. Od nastawienia składników do gotowego zakwasu dzieli Was siedem dni. Później przechowujcie go w szczelnie zamkniętych słoikach w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu.

buraki z przyprawami do zakwasu

Składniki:

1 kg buraków

5 ząbków czosnku

20 ziaren pieprzu

20 ziaren ziela angielskiego

5 owoców jałowca

7 liści laurowych

200 ml zalewy z kiszonych ogórków

2 l wody

2 łyżeczki soli

zdrowy zakwas z buraków

Przygotowanie:

Krok 1: Buraki myję, obieram i kroję w plastry. Czosnek obieram z łupin.

buraki do zakwasu

Krok 2: Mocno podgrzewam wodę z solą.

Krok 3: Na dnie kamionkowego naczynia układam buraki na przemian z czosnkiem i przyprawami, następnie wlewam wodę z solą i zalewę z ogórków. Buraki nie mogą wystawać ponad wodę, dlatego, jeśli tak się dzieje, dociskam je talerzykiem.

zakwas do wigilijnego barszczu

Krok 4: Naczynie przykrywam gazą i kamionkową przykrywką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 7 dni, ale w międzyczasie zaglądam, jak przebiega proces fermentacji.

zakwas z buraków nastawiony na 7 dni

Krok 4: Po tym czasie wylewam zawartość naczynia na sito. Ciecz przelewam do czystych słoików, przechowuję w lodówce lub w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu, aby zatrzymać proces fermentacji. Buraki płuczę i wykorzystuję do sałatki.

czosnkowy zakwas z buraków

Zdania na temat tworzenia zakwasu są podzielone. Jedni uważają, że, jeśli na jego powierzchni powstanie pleśń, należy go wyrzucić. Drudzy twierdzą, że jest ona normalnym zjawiskiem podczas procesu fermentacji (jak w przypadku ogórków kiszonych lub małosolnych). Należę do tego drugiego obozu i absolutnie nie przejmuję się cienką warstwą pleśni. Musicie jedynie uważać, aby buraki nie wypływały na powierzchnię zakwasu.

mętnienie zakwasu z buraków

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *