krem do ciast

WEGAŃSKI KAJMAK

W pierwszy dzień wiosny witam Was domową i wegańską masą kajmakową. Delikatniejsza niż tradycyjna wersja, ale możliwości wykorzystania pozostają niezmienne – gofry, nadzienie ciasteczek i cukierków, polewa ciast i lodów, dodatek do naleśników. Sami wybierajcie! Mnie kajmak kojarzy się z Wielkanocą, dlatego już niebawem wypatrujcie kolejnego wpisu ze słodką karmelową masą w roli głównej!

karmelowa masa kajmakowa

PRZEPIS

Składniki:

400 ml (1 puszka) mleka kokosowego

60 g cukru

kajmak z mleka kokosowe

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowuję kąpiel wodną. W tym celu na garnku z gotującą się wodą umieszczam naczynie. Przez 30 minut gotuję w nim stałą część mleczka kokosowego.

Krok 2: Na patelnię wsypuję cukier i robię karmel. W czasie rozpuszczania cukru nie mieszam go, ponieważ powstaną grudki. Kiedy karmel osiągnie brązowy kolor przelewam go do mleczka kokosowego i energicznie ubijam trzepaczką.

weganski kajmak

Krok 3: Kajmak gotuję jeszcze ok. 20 minut ubijając trzepaczką co jakiś czas.

Krok 4: Do gorącego kajmaku dodaję łyżkę oleju kokosowego, energicznie mieszam. Czekam aż masa stężeje.

Krok 5: Kajmak przechowuję w lodówce do 2 tygodni. Dodaję jako nadzienie i polewę wypieków, stosuję też jako krem do deserów.

masa kajmakowa

*Konsystencja mojego domowego kajmaku jest znacznie rzadsza niż tradycyjnego. Potrzebuje sporo czasu na zastygnięcie na cieście.

kajmak

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *