krem do ciast

WEGAŃSKI KAJMAK

W pierwszy dzień wiosny witam Was domową i wegańską masą kajmakową. Delikatniejsza niż tradycyjna wersja, ale możliwości wykorzystania pozostają niezmienne – gofry, nadzienie ciasteczek i cukierków, polewa ciast i lodów, dodatek do naleśników. Sami wybierajcie! Mnie kajmak kojarzy się z Wielkanocą, dlatego już niebawem wypatrujcie kolejnego wpisu ze słodką karmelową masą w roli głównej!

karmelowa masa kajmakowa

PRZEPIS

Składniki:

400 ml (1 puszka) mleka kokosowego

60 g cukru

kajmak z mleka kokosowe

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowuję kąpiel wodną. W tym celu na garnku z gotującą się wodą umieszczam naczynie. Przez 30 minut gotuję w nim stałą część mleczka kokosowego.

Krok 2: Na patelnię wsypuję cukier i robię karmel. W czasie rozpuszczania cukru nie mieszam go, ponieważ powstaną grudki. Kiedy karmel osiągnie brązowy kolor przelewam go do mleczka kokosowego i energicznie ubijam trzepaczką.

weganski kajmak

Krok 3: Kajmak gotuję jeszcze ok. 20 minut ubijając trzepaczką co jakiś czas.

Krok 4: Do gorącego kajmaku dodaję łyżkę oleju kokosowego, energicznie mieszam. Czekam aż masa stężeje.

Krok 5: Kajmak przechowuję w lodówce do 2 tygodni. Dodaję jako nadzienie i polewę wypieków, stosuję też jako krem do deserów.

masa kajmakowa

*Konsystencja mojego domowego kajmaku jest znacznie rzadsza niż tradycyjnego. Potrzebuje sporo czasu na zastygnięcie na cieście.

kajmak

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *