placki ryzowe z pesto

TRZY OBIADY Z ZIELONYM PESTO

Halo, halo! Wracam po dłuższej przerwie z propozycją na obiady z zielonym pesto. Jeśli jeszcze go nie wypróbowaliście, koniecznie to zmieńcie. Wykorzystacie je do różnych potraw – na ciepło i na zimno. Co więcej sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla. U mnie zielone pesto zrobiło furorę w czasie majówkowego grillowania.

spagetti z zielonym pesto

Dziś przepisy aż na trzy obiady, na których przygotowanie poświęcicie nie więcej niż 30 minut. W końcu w tygodniu liczy się każda minuta 🙂 Placki ryżowe, choć bardzo proste i szybkie w wykonaniu, to spełnią rolę także niedzielnego, nieco wykwintniejszego obiadu. Proponuję Wam wersję z grillowaną na maśle klarowanym młodą marchewką.

pomysl na wytrawny obiad

Przepis

dla 3 osób; 6 dużych placków

Składniki:

200 g ryżu

1 łyżeczka curry

½ łyżeczki kminku

70 g sera feta

1 jajko

6 łyżeczek zielonego pesto

zielone pesto, ryz, feta, mloda marchewka

Przygotowanie:

Krok 1: Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie i zostawiam do ostygnięcia.

Krok 2: Do ryżu dodaję przyprawy, ser, jajko i pesto. Dokładnie mieszam i odstawiam na 15 minut, aż całość nieco zgęstnieje.

Krok3: Placki piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Krok 4: Podaję na ciepło z grillowaną marchewką, sałatką lub sosem.

obiad do pracy

Drugą opcją jest lekka tortilla. Lubię zabierać ją do pracy lub na piknik. Jest pożywna, ale nie będziecie się po niej czuć ciężko jak np. po białym pieczywie.

Przepis

dla 2 osób

Składniki:

2 placki do tortilli

6 łyżeczek pesto

garść mieszanki sałat

2 grube plastry sera feta

kilka pokrojonych suszonych pomidorów

szybki vege lunch

Przygotowanie:

Krok 1: Placki podgrzewam na suchej patelni, następnie smaruje je pesto i nakładam resztę składników.

Krok 2: Placki zawijam tak, aby od spodu nie wyciekał z nich sos.

tortilla z zielonym pesto

Bardzo głodnym polecam zielone spaghetti z bobem i pestkami dyni.

Przepis

dla 2 osób

Składniki:

200 g makaronu spaghetti

100 g bobu (o tej porze roku jeszcze mrożony)

5 łyżek pestek dyni

200 g zielonego pesto

szybki i syty obiad

Przygotowanie:

Krok 1: Makaron i bób gotuję (oddzielnie) al dente w lekko osolonej wodzie.

Krok 2: Odcedzony bób dosypuję do makaronu, dodaję pesto, dynię i mieszam. Podgrzewam na małym ogniu 5 minut.

bob, pesto, spagetti, pestki dyni

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *