ogorki kiszone

TRADYCYJNE OGÓRKI KISZONE Z PRZEPISU MAMY

Przyznaję, że z tradycyjnymi ogórkowymi przetworami zawsze było mi nie po drodze. Nie dlatego, że ich nie lubię lub nie doceniam smaku ogórka zimą – wręcz przeciwnie! O ile z sałatkami eksperymentowałam, to kiszone i konserwowe zawsze robiła moja Mama. Owszem, czasami przypadł mi przywilej przygotowania czosnku, umycia ogórków, ale „odpowiedzialniejsze” zadania Mama zostawiała dla siebie. Nigdy też nie protestowałam – wiadomo wiele lat wprawy, smak dzieciństwa, a poza tym u Mamy zawsze najlepiej 🙂

No ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Tak o to przedstawiam Wam pierwsze od początku do końca (no prawie, bo zakładanie zacisków na weki mnie przerosło) wykonane własnoręcznie ogórki kiszone.

tradycyjne ogórki kiszone

Co jest ważne? Przede wszystkim ogórki! Od dziecka pamiętam, że Mama spędzała na rynku duuuużo czasu, żeby wybrać te najlepsze. Powinny być średniej wielkości, twarde i jędrne. Najlepiej kupować u sprawdzonego rolnika.

Po drugie dodatki – nie warto udoskonalać kiszonych ogórków wieloma przyprawami. Najlepiej zostać przy tradycyjnych: chrzanie, czosnku i koprze. Tego ostatniego dodaję jak najwięcej, zarówno koszyczków, łodygi, jak i jego ususzonych owoców. To, o czym w każdej rozmowie przypomina mi Babcia, to liść chrzanu i czarnej porzeczki.

Przygotowanie słoików jest również istotną sprawą, przede wszystkim dlatego, że nie są one już później pasteryzowane. Dlatego ja porządnie je wyparzam. Jeśli używacie weków, przed ich zamknięciem należy zalać wrzątkiem gumki, a potem wytrzeć. Dzięki temu będą elastyczniejsze. Trzeba też pamiętać o dokładnym osuszeniu pokrywek i słoika.

kiszone ogorki tradycyjne

PRZEPIS

10 weków o pojemności 1 litra

ogórki kiszone

Składniki:

4 kg ogórków gruntowych

dodatki do każdego weka:

1 ząbek czosnku

koszyczek kopru + kawałek łodygi

1 łyżka owoców kopru

mały liść chrzanu

2 liście czarnej porzeczki

2 około 2 cm kawałki chrzanu

zalewa:

6,5 l wody

13 łyżek soli

3 ¼ łyżki cukru

tradycyjne ogorki kiszone

Przygotowanie:

Krok 1: Wybieram ogórki podobnej wielkości, myję, przekładam do dużej miski, zalewam dużą ilością wody, tak, żeby ogórki swobodnie pływały. Zostawiam je na 4 godziny.

Krok 2: Pod koniec moczenia ogórków przygotowuję słoiki, zaciski i gumki, które należy wyparzyć. Dzięki temu będzie można je swobodnie dopasować do słoika.

Krok 3: Do wyparzonych, ale już suchych słoików wrzucam dodatki, a następnie ścisło układam ogórki.

ogorki jak u mamy

ogorki kiszone z przepisu Mamy

Krok 4: Przygotowuję zalewę. W tym celu zagotowuję wodę z cukrem i solą. Można użyć ciepłej wody bez zagotowywania jej, ale musi być gotowana wcześniej oraz na tyle ciepła, żeby rozpuściły się cukier i sól.

Krok 5: Do słoików wlewam zalewę, wycieram brzegi słoika, nakładam gumkę, przykrywkę, a następnie zacisk.

ogorki

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *