sok z czeresnia i lawenda

SOK CZEREŚNIA-LAWENDA

Pachnąca lawenda to jedno z licznych przecudownych dobrodziejstw lipca. Jeśli jeszcze rośnie tuż pod kuchennym oknem, to czego można więcej chcieć? Wykorzystajcie ją do letnich przetworów. Ja proponuję połączenia lawendy z czereśnią.

sok czereśnia-lawenda

PRZEPIS

1 litr soku

Składniki:

1 kg czereśni

1,2 l wody

500 g cukru

10 g kwiatów lawendy

Przygotowanie:

Krok 1: Czereśnie myję i dryluję.

Krok 2: Wodę zagotowuję i dosypuję cukier. Dokładam owoce i kwiat lawendy. Całość gotuję przez 10 minut.

Krok 3: Odcedzam, przelewam do butelek/słoików i pasteryzuję 20 minut.

*Czereśni nie wyrzucam, dodaję je do ciasta lub gotuję kompot.

sok czereśniowo-lawendowy

sok czereśniowo-lawendowy

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *