weganski twarozek

SŁONECZNIKOWY TWAROŻEK

Halo, halo! Nareszcie jestem. Przez ostatnie dni dzielnie walczyłam z chorobą, przez co nieco mniej mieszałam w garnkach :-) Wracam do Was z przepisem na twarożek ze słonecznika. Dodatek szczypiorku sprawia, że pasta jest bardzo wiosenna.

twarozek slonecznikowy

Przepis

mała miseczka

Składniki:

150 g ziaren słonecznika

2 łyżki octu jabłkowego

5 łyżek posiekanego szczypiorku

3 łyżki wody

3 łyżki oleju

1 łyżeczka soku z cytryny

½ ogórka kiszonego

szczypta soli i pieprzu

twarozek ze slonecznika

Przygotowanie:

Krok 1: Słonecznik moczę przez noc.

Krok2: Po tym czasie odcedzam i wrzucam razem ze szczypiorkiem do blendera/malaksera z ostrzem typu S. Miksuję, dodając stopniowo olej, wodę, ocet jabłkowy i sok z cytryny. Na końcu wrzucam posiekanego ogórka i przyprawy.

Krok 3: Przechowuję w zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia.

pasta ze slonecznika

Published by

One thought on “SŁONECZNIKOWY TWAROŻEK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *