salatka z marynowanymi burakami na kolacje

SAŁATKA Z KONSERWOWYMI BURAKAMI

Co na kolację? Obowiązkowo sałatka! Dziś serwuję pożywną porcję witamin, makro- i mikroelementów. Konserwowe buraki, szpinak, roszponka, kasza kuskus, ser pleśniowy i słonecznik to mieszanka idealna.

marynowane buraki w salatce

Przepis na 4 porcje

salatka z marynowanych burakow, szpinaku, sera, soczewicy i kuskusa

Składniki:

100 g suchej kaszy kuskus

2 garście roszponki

2 garście szpinaku

8 plastrów konserwowych buraków

80 g sera pleśniowego

4 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy

garstka słonecznika

kilka gałązek tymianku

2 łyżki oliwy

2 łyżki wody

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki

marynowane buraki w zalewie octowej w salatce

Przygotowanie:

Krok 1: Soczewicę płuczę, gotuję do miękkości

Krok 2: Kaszę kuskus zalewam wrzątkiem, dodaję po szczypcie soli, wędzonej papryki i świeżego tymianku. Czekam do całkowitego wchłonięcia wody. Buraki kroję w kostkę, a ser w małe trójkąciki.

przetwory marynowane buraki w sałatce

Krok 3: Roszponkę i szpinak płuczę, suszę, dodaję resztę składników.

Krok 4: Przygotowuję sos: w kubku mieszam wodę, oliwę, miód, musztardę i przyprawy. Mieszam z sałatką.

 

prosta i pozywna salatka

sezonowe przetwory i salatka

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *