powidła

POWIDŁA BRZOSKWINIOWE

Pewnie nie tylko mnie na myśl „powidła” wyobraźnia podsuwa obraz śliwki węgierki? Czas to zmienić! Przygotowałam powidła z polskiej, pachnącej latem i rumianej brzoskwini. Pomyślałam, że fajnie zrobić konkurencję śliwce i zmienić trochę smak.

brzoskwinie

Moje powidła są gęste, a najfajniejsze są wyczuwalne (i dobrze widzialne) cząsteczki brzoskwiń. Dlatego ważne, aby nie kroić owoców drobno. Jeśli jest to możliwe poprzestańcie na podzieleniu brzoskwini na pół. Jeśli trudno oderwać pestkę, pokrójcie owoce na ćwiartki. Nie obieram brzoskwiń i wcale nie dlatego, że to pracochłonne! Skórka jest twarda, przez co owoce będą się wolniej rozpadać, poza tym nadaje ona goryczki i charakterystycznego smaku. Do powideł nie dodaję też wody, wystarczyło trochę soku z limonki.

powidła brzoskwiniowe

PRZEPIS

5 słoików o pojemności 315 ml

brzoskwiniowe powidła

Składniki:

3 kg brzoskwiń

200 g cukru

sok z ½ limonki

powidla brzoskwiniowe

Przygotowanie:

Krok 1: Brzoskwinie myję, kroję na połówki lub ćwiartki i usuwam pestki. Wrzucam do garnka z grubym dnem, dodaję sok z limonki i zagotowuję na małym ogniu. Owoce często mieszam, zwłaszcza na początku, aby nie przywarły do dna. Kiedy puszczą sok, można nieco zwiększyć płomień.

Krok 2: Brzoskwinie duszę ok. 30 minut, dodaję cukier i wciąż gotuję. Chodzi o to, aby zredukować sok i uzyskać jak najgęstszą konsystencję.

Krok 3: Odstawiam powidła do wystygnięcia, wtedy najlepiej można ocenić ich konsystencję. Jeśli na wierzchu utworzyła się klejąca powłoka, jest to dobrym znakiem. (Jeśli nie, wymagają jeszcze gotowania) Ponownie zagotowuję powidła i trzymam na gazie do momentu uzyskania upragnionej konsystencji.

Krok 4: Powidła nakładam do wyparzonych słoików, pasteryzuję je 15 minut tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.


Róbmy przetwory! 2016

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *