pikle curry

PIKLE BABCI ANI

Choć wykonane przez Babcie pikle smakują najlepiej, to sama też je robię, bo królują na stole przez całą zimę. Proponuję Wam dwie zalewy do ogórków: curry oraz musztardowo-miodową. Do czego wykorzystacie pikle? Ja uwielbiam je w sałatkach, na kanapkach, w omletach i zamiast surówki do obiadu. Są niezwykle kruche, aromatyczne i po prostu pyszne.

A do kanapek z piklami warto wykorzystać ketchp Babci Ani :)

pikle miodowo-musztardowe

PRZEPIS

12 słoików o pojemności 1 l

pikle z ogórków

Składniki:

6 kg ogórków

do każdego słoika:

½ dużego liścia laurowego

1/3 łyżki żółtej gorczycy

1/3 łyżki czarnej gorczycy

2 około 3 cm kawałki chrzanu

koszyczek kopru z około 7 cm kawałkiem łodygi

1 ząbek czosnku

2 owoce jałowca

6 ziaren pieprzu

4 ziarna ziela angielskie

½ łyżki owoców kopru

1 plasterek marchwi (na całość 1 duża marchew)

1 około 2 cm plaster papryki (na całość jedna duża)

1około 1 cm kawałek ostrej papryczki (na całość jedna)

zalewa musztardowo-miodowa (7 słoików):

2 szklanki cukru

9 szklanek wody

2 1/3 szklanki octu spirytusowego

2 słoiczki musztardy delikatesowej

2 łyżki gęstego miodu

6 łyżek soli

zalewa curry (5 słoików):

6 szklanek wody

1 ½ szklanki octu

2 łyżki gęstego miodu

9 łyżek cukru

2 łyżeczki curry

4 ½ łyżki soli

przetwory z ogórków

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowuję wyparzone słoiki. Do każdego wrzucam marchew, paprykę, papryczkę, czosnek, przyprawy.

Krok 2: Ogórki myję, obieram, kroję wzdłuż na ćwiartki i umieszczam ścisło w słoiku. Jeśli ogórki się nie mieszczą, przekrajam na pół.

Krok 3: Przygotowuję dwie zalewy. Zaczynam tak samo. Mieszam wodę, ocet, cukier, sól, miód i całość zagotowuję. Do zalewy z 9 szklanek wody dodaję musztardę, dokładnie ją rozprowadzając. Do zalewy z 6 szklanek wody dodaję curry.

Krok 4: Zalewę rozlewam do słoików tak, aby przykrywała ogórki. Pasteryzuję 15 minut tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

pikle w dwóch zalewach


Róbmy przetwory! 2016

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *