przetwory pasta z orzechow i daktyli

PASTA ORZECH WŁOSKI-DAKTYL

Macie ochotę na coś słodkiego? Potrzebujecie dodatku do wypieków lub śniadań? Mam propozycję: pasta orzechowo-daktylowaa. Dwa uzupełniające się smaki – z jednej strony słodycz daktyli, z drugiej goryczka orzechów włoskich. Musicie tego spróbować!

weganska pasta orzechowo-daktylowa

Składniki:

25-30 orzechów włoskich, po rozłupaniu 130 g

20 daktyli (100 g)

2 łyżki wody

2 łyżki syropu daktylowego

½ łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

pasta orzech-daktyl

Przygotowanie:

Krok 1: Daktyle myję i moczę przez 5 godzin. Po tym czasie ich waga wzrasta do ok. 125 g.

Krok 2: Łupię orzechy i blenduję je. Do blendera dokładam daktyle i całość miksuję.

Krok 3: Masę przekładam do miski, mieszam, dodaję wodę, syrop daktylowy, suszoną skórkę pomarańczową i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie łączę.

Krok 4: Pastę przechowuję w szczelnym naczyniu w lodówce do 3 tygodni. Podaję jako smarowidło do kanapek, farsz do naleśników i omletów.

zimowa pasta z orzechow i daktyli

orzechy i daktyle w pascie

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *