mus owocowy

MUS TRUSKAWKA-RABARBAR-MIĘTA

Kiedy pojawiają się truskawki, nie trzeba więcej słów. Zostawiam Was zatem z pysznym połączeniem truskawek z ogródkowymi miętą i rabarbarem. Koniecznie spróbujcie!

mus truskawka-rabarbar-mięta

PRZEPIS

6 słoiczków o pojemności 250 ml

mus

Składniki:

1 kg truskawek

1 kg rabarbaru

20 dużych listków mięty

200 g cukru

75 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy

100 ml wody

1 opakowanie naturalnej pektyny jabłkowej

owocowy mus

Przygotowanie:

Krok 1: Owoce myję – z truskawek usuwam szypułki, rabarbar obieram i kroję w cienkie cząstki. Umieszczam w garnku z grubym dnem, dodaję cukier, sok i wodę. Gotuję na wolnym ogniu ok. 20 minut.

Krok 2: Wszystko dokładnie blenduję i dodaję posiekaną miętę. Gotuję jeszcze 10 minut i ponownie blenduję.

Krok 3: Ponieważ truskawki i rabarbar mają niską zawartość pektyn, a ja lubię gęste dżemy o konsystencji musu, dodałam naturalne pektyny jabłkowe. Gotuję jeszcze 2 minuty i zestawiam z ognia.

Krok 4: Gorący mus nakładam do słoiczków, pasteryzuję 30 minut tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

mus z truskawek rabarbaru i miety

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *