zielony pieprz przed marynowaniem

MARYNOWANY ZIELONY PIEPRZ

Ziarna zielonego pieprzu są najłagodniejsze przez co pasują do wielu potraw. Mimo tego są  niedoceniane i rzadko używane. Szkoda, bo stanowią ciekawe tło dań i świetnie się sprawdzają jako główny bohater potraw. Dzisiejsza propozycja to marynowany zielony pieprz, który zdobył moje serce miękkością (dzięki marynowaniu) i mieszanką kilku smaków – ostrego pieprzu, kwaśnego octu, słodkiego suszonej papryki i lekko orzechowego kozieradki. Tak przyrządzony pieprz może być głównym składnikiem sosów, dodatkiem do vege-pieczeni i pasztetów.

marynowany zielony pieprz

Przepis na 3 słoiczki o pojemności 200 ml

Składniki:

6 opakowań ziaren zielonego pieprzu (84g)

1 szklanka wody

¼ szklanki octu

3 łyżeczki płatków suszonej słodkiej papryki

1 ½ łyżeczki kozieradki

9 owoców jałowca

½ łyżki miodu

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cukru

marynowany zielony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1: W garnku mieszam składniki zalewy: wodę, ocet, miód, sól, cukier. Całość zagotowuję.

Krok 2: Do każdego słoiczka wsypuję po dwa opakowania ziaren zielonego pieprzu (28g), dodaję po 3 owoce jałowca, ½ łyżeczki kozieradki, 1 łyżeczka suszonych płatków słodkiej papryki.

przyprawy do marynowania zielonego pieprzu                              ziarna zielonego pieprzu

ziarna zielonego pieprzu do marynowania

Krok 3: Do całości dodaję zalewę.

Krok 4: Zielony pieprz pasteryzuję 15 minut, tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej zakrętki.

marynowany zielony pieprz do dań wytrawnych

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *