rabarbar w occie

MARYNOWANY RABARBAR

Na początek lata ostatni przepis z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem wykonałam go na sposób wytrawny. Mieszanka różnych rodzajów octu, sok pomarańczowy oraz suszone dzika róża i aronia nadają niepowtarzalny smak.

rabarbar konserwowy

Przepis

2 słoiki – 500 ml i 200 ml

rabarbar marynowany

Składniki:

400 g rabarbaru

200 ml wody

50 ml octu ryżowego

50 ml octu jabłkowego

10 ml octu winnego

30 g cukru

10 g suszonej aronii

10 g suszonych owoców dzikiej róży

200 ml soku pomarańczowego (z 3 pomarańczy)

rabarbar

Przygotowanie:

Krok 1: Rabarbar myję, obieram i kroję tak, aby zmieścił się w słoikach.

Krok 2: Rabarbar układam ciasno w słoikach.

Krok 3: W rondelku przygotowuję zalewę. W tym celu łączę wodę, wszystkie rodzaje octów, cukier oraz suszone owoce. Zalewę zagotowuję. Dolewam sok z pomarańczy i mieszam.

Krok 4: Zalewę wlewam do słoików, które następnie pasteryzuję 20 minut.

marynowany rabarbar

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *