marynowane szparagi

MARYNOWANE SZPARAGI

To już ostatni dzwonek na szparagi. Sezon na królowe wśród wiosennych warzyw trwa zdecydowanie za krótko, dlatego trzeba się nimi nacieszyć i przygotować zapasy na później. Dziś proponuję Wam marynowane szparagi, które wykorzystacie do sałatek, sosu, pizzy lub wytrawnej tarty. Smacznego!

konserwowe szparagi

PRZEPIS

2 słoiki o pojemności 1l

szparagi

Składniki:

1 pęczek białych szparagów

1 łyżka ziaren ziela angielskiego

6 listków laurowych

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka ziaren pieprzu

1 łyżka owoców jałowca

1 łyżka nasion kopru

1 łyżka trawy cytrynowej

1 łyżka soli

szczypta chili

2 szklanki wody

½ szklanki octu z białego wina

3 łyżki octu jabłkowego

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego

5 łyżek oliwy

1 łyżka miodu

przetwory ze szparagów

Przygotowanie:

Krok 1: Szparagi płuczę w zimnej wodzie, odcinam zdrewniałe końcówki i ewentualnie kroję na pół – tak, aby zmieściły się w słoiku. Zagotowuję delikatnie osoloną wodę i blanszuję szparagi przez ok. 5 minut, a następnie hartuję je w zimnej wodzie.

Krok 2: Szparagi układam w słoiku.

Krok 3: Przygotowuję zalewę. W tym celu łączę wodę, dwa rodzaje octu, sok jabłkowy, miód i olej. Całość zagotowuję, a następnie dodaję wszystkie przyprawy.

Krok 4: Do słoików wlewam zalewę. Pasteryzuję ok. 20 minut tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

białe szparagi

 

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *