ogórki z suszoną wiśnią

Marynowane ogórki z suszoną wiśnią

Na zakończenie sezonu ogórkowego mam dla Was coś ekstra! Marynowana sałatka w plasterkach z suszoną wiśnią. Przyznam, że robiłam ją w tym roku już trzy razy. Ostatnim obiecałam sobie, że wytrwa chociaż do połowy zimy. Głównym składnikiem są oczywiście ogórki, ale wyjątkowy smak zawdzięczają również suszonym w domu wiśniom, kurkumie, chili i przyprawom. Ogórki są bardzo kruche i mają wyrazisty smak, przez co urozmaicą nudne, codzienne kanapki. Pasują do sałatek i jako dodatek do obiadu.

ogórki konserwowe z wiśnią

PRZEPIS

4 słoiki o pojemności 1,5 l

ogórki

Składniki:

3 kg ogórków

1 łyżka soli

2 łyżeczki gorczycy białej

1 łyżeczka gorczycy czarnej

¼ łyżeczki suszonego chili

2 łyżeczki nasion kopru

do każdego słoika:

3 ziarna pieprzu

3 owoce jałowca

3 ziarna ziela angielskiego

2 małe kawałki chrzanu

zalewa:

1,5 l octu jabłkowego 5%

750 ml wody

150 g cukru

3 ½ łyżek soli

3 łyżeczki kurkumy

100 g suszonej wiśni

sałatka ogórkowa z suszoną wiśnią

Przygotowanie:

Krok 1: Ogórki dokładnie myję, moczę w zimnej wodzie przez 2 godziny.

Krok 2: Ogórki kroję w plasterki o grubości około 1 cm, zasypuję łyżką soli i odstawiam do lodówki na 6 godzin.

Krok 3: Ogórki odsączam i płuczę, a następnie mieszam je z gorczycą, papryczką chili oraz koprem. Wyparzam słoiki, nakładam do nich przyprawy oraz ogórki.

Krok 4: Przygotowuję zalewę. W tym celu mieszam ocet z wodą, dosypuję cukier, sól, kurkumę oraz suszone wiśnie. Całość zagotowuję. Łyżką cedzakową wyjmuję wiśnie i nakładam je po równo do ogórków. Na końcu wlewam zalewę.

Krok 5: Słoiki pasteryzuję 20 minut tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

sałatka ogórkowa

Inspiracją był przepis z książki „Prztwory. Niepowtarzalne przepisy dla smakoszy” Lisy Atwood.

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *