botwina

MARYNOWANA BOTWINKA

Jako dziecko botwinę i inne zielone, pływające w zupie liście nazywałam chwastem. Do dziś pamiętam, jak Babcia przecedzała zupę, a ja mozolnie obszukiwałam talerz, aby upewnić się, czy na pewno nie ma tam najmniejszego listka. Na szczęście dzisiaj jest zupełnie odwrotnie! Kiedy tylko botwina pojawia się w sklepie, stoję po nią w kolejce średnio trzy razy w tygodniu. Gotuję na przemian zupę, risotto i kaszotto. Robię ziemniaczaną sałatkę, pesto, lekkie wrapy, omlety i piekę z innymi młodymi warzywami. Dlatego dziwię się, że dziś dopiero pierwszy wpis z wykorzystaniem tego wiosennego warzywa! Zapraszam na bajecznie prosty przepis, który może stanowić dodatek do wszystkich wymienionych wyżej potraw.

botwina w occie

PRZEPIS

2 słoiki o pojemności 500 ml

marynowana botwina do sałatek

Składniki:

1 pęczek botwiny

2 szklanki wody

4 łyżki cukru

½ szklanki octu 10%

kilka ziaren pieprzu i owocu jałowca

½ łyżeczki soli

marynowana botwinka do obiadu

Przygotowanie:

Krok 1: Dokładnie myję i szatkuję liście. Buraczki obieram i kroję. Umieszczam po równo w dwóch półlitrowych słoikach.

botwinka

Krok 2: Dodaję przyprawy.

Krok 3: Przygotowuję zalewę. W tym celu zagotowuję wodę, ocet z cukrem i solą, a później wlewam do botwinki.

marynowana botwinka

Krok 4: Słoiki pasteryzuję ok. 20 minut, tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

marynowana botwina

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *