curd z kruchym ciastkiem

MANDARYNKOWY CURD

Mandarynkowy curd powraca! Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać tego przepisu. Lekkość i kwaskowość kremu sprawia, że jest idealny do słodkich wypieków, porannej granoli lub naleśników. U mnie w towarzystwie kakaowych ciasteczek. Jeśli się pospieszycie, zdążycie jeszcze przygotować taki zestaw dla drugiej połówki :-)

curd z mandarynek

Przepis na 3 słoiki o pojemności 300 ml i 15 ciastek

Składniki kremu:

2 kg mandarynek

2 cytryny

50 g cukru

180 g masła

3 jajka

2 żółtka

mandarynkowy curd

maślany curd

Przygotowanie:

Krok 1: Mandarynki i cytryny myję, kroję na pół i wyciskam sok. Powinno go być ok. 750 ml. Gotuję go na małym ogniu 15 minut, tak, aby zredukował się do 500 ml.

Krok 2: W kąpieli wodnej mieszam sok, roztrzepane jajka i cukier. Miksuję, a następnie dodaję po kawałku masła. Ubijam 20 minut, aż powstanie gładki krem.

Krok 3: Przekładam masę do słoiczków. Przechowuję w lodówce do 3 tygodni.

kakaowe ciastka z mandarynkowym kremem

Składniki ciasteczek:

200 g mąki pszennej

100 g śmietanki 30%

3 łyżeczki kakao

50 g cukru

1 jajko

Przygotowanie:

Krok 1: Łącze w misce wszystkie składniki i energicznie zagniatam ciasto.

Krok 2: Piekarnik rozgrzewam do 180 st. Stolnicę lub blat oprószam mąką i wałkuję ciasto. Wycinam z niego wybrane ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3: Piekę 12 minut. Przed podaniem nakładam mandarynkowy curd.

mandarynkowy curd

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *