majonez z bialej fasoli

MAJONEZ Z FASOLI

Ostatnio wciąż wałkuję temat fasoli, przetwarzając jej niezliczone ilości. Zaczęło się przed Wielkanocą smalcem z fasoli, majonezem, kotlecikami. W zeszłym tygodniu były też pierogi z fasolą, fasolka po bretońsku i zupa. Na tym z pewnością nie skończę, choć nie wiem co na to mój główny tester, który nie pała aż taką fasolową miłością 🙂

Dziś dzielę się z Wami przepisem na wegański majonez. Potrzebujecie tylko 7 minut, żeby go zrobić, a pasuje do wielu potraw – sałatek, kotletów, pieczonych warzyw, potraw z grilla, wrapów i kanapek.

weganski majonez

Przepis

1 słoik o pojemności 300 ml

Składniki:

1 puszka białej fasoli

3 łyżki octu jabłkowego

5 łyżek oleju

5 łyżek zalewy z fasoli

szczypta soli i pieprzu

majonez do salatek, grilla i kanapek

Przygotowanie:

Krok 1: Odcedzam fasolę, zostawiając część zalewy. W kubku mieszam olej, ocet i zalewę.

Krok 2: Fasolę wsypuję do malaksera/blendera z ostrzem w kształcie litery S. Dodaję przyprawy i miksuję na najwyższych obrotach.

Krok 3: Stopniowo wlewam zawartość kubka. Całość miksuję kilka minut, aż konsystencja majonezu będzie gładka.

Krok 4: Sos przekładam do słoika lub pojemnika. Przechowuję go w lodówce do tygodnia.

bezglutenowy majonez

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *