lemon curd

LEMON CURD

Lemon curd to inaczej lekko zsiadła masa cytrynowa, którą wykorzystuje się do wyrobów cukierniczych, naleśników i omletów. Nadaje potrawom kwaskowości i często przełamuje słodki smak. Proponuję Wam domową wersję kremu cytrynowego. Wykorzystacie go na co dzień i od święta

lemon curd do slodkich wypiekow

Przepis na 7 słoiczków o pojemności 200 ml

Składniki:

sok z 8 cytryn (ok. 450 ml)

skórka otarta z 2 cytryn

7 jajek

325 g cukru

215 g masła

maslany lemon curd

Przygotowanie:

Krok 1: Ścieram skórkę z dwóch cytryn, ze wszystkich wyciskam sok.

Krok 2: Przygotowuję kąpiel wodną: do dużego garnka nalewam wodę, na jego wierzch ustawiam naczynie żaroodporne. Nie może się ono chwiać – powinno być stabilne. Włączam palnik i mocno podgrzewam wodę w garnku.

Krok 3: W kąpieli wodnej ucieram lekko ubite wcześniej jajka, cukier, sok i skórkę z cytryn. Kiedy masa zgęstnieje, dodaję po małym kawałku masła. Miksuję 10 minut.

Krok 4: Gotową masę cytrynową wlewam do czystych słoików i mocno zakręcam. Przechowuję w lodówce 2 tygodnie.

*Inspiracją była książka „Przetwory. Niepowtarzalne przepisy dla smakoszy”

przetwory lemon curd

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *