dżem rabarbarowy

KREM RABARBAROWY

Uwielbiam maj za te wszystkie smaki, zapachy i kolory: w wazonie różnokolorowy bez, a na stole wciąż jeszcze ciasto z rabarbarem. Trzeba się nim nacieszyć póki trwa sezon, choć możecie go nieco przedłużyć. Zapraszam Was na krem rabarbarowy – bez cukru, za to z daktylami. Jest kwaśny, idealnie pasuje do słodkiej drożdżówki, tarty z kremem lub omleta. Dodatek oleju kokosowego nadaje kremowi aksamitnej gładkości.

drożdżówka z rabarbarem

PRZEPIS

4 słoiczki o pojemności 200 ml

majowe przetwory

Składniki:

1 kg rabarbaru

200 g suszonych daktyli

40 g oleju kokosowego

350 ml wody

krem rabarbarowy

Przygotowanie:

Krok 1: Rabarbar myję, obieram i kroję w cienkie plasterki. Umieszczam w garnku i dolewam wodę. Gotuję go ok. 30 minut. W tym czasie daktyle zalewam wrzątkiem.

Krok 2: Daktyle odcedzam, kroję i blenduję w malakserze lub blenderze z ostrzem w kształcie litery S.

Krok 3: Rabarbar blenduję, dodaję daktyle i dokładnie mieszam. Jeśli całość nie jest jednolita, jeszcze raz blenduję.

Krok 4: W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, dodaję go do dżemu rabarbarowego i dokładnie mieszam. Zostawiam w garnku do ostygnięcia, aby sprawdzić jego konsystencję. Krem powinien być dość rzadki, ale zwarty. Jeśli nie ma maślanej konsystencji, dodajcie jeszcze trochę oleju.

Krok 5: Krem wkładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

 

krem rabarbarowy z daktylami

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *