KONSERWOWE BURAKI

Na nasze szczęście sezon na buraki trwa. Pogoda sprzyja przeziębieniom, a z tego magicznego warzywa przygotujemy zbawienny na odporność zakwas, a ponieważ buraki są świetnym źródłem żelaza warto jeść je w każdej postaci. Dziś proponuję kruche, aromatyczne, idealne do sałatek konserwowe buraki w zalewie z octu jabłkowego.

konserwowe buraki

Przepis na jeden słoik o pojemności 1 litra

DSC06048

Składniki:

½ kg buraków

1 biała cebula

1 łyżeczka suszonych płatków słodkiej papryki

3 łyżki cukru

½ łyżeczki kolendry

½ łyżeczki kozieradki

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki owoców jałowca

¼ łyżeczki ziaren pieprzu

¼ łyżeczki ziaren ziela angielskiego

200 ml octu jabłkowego

DSC06054

Przygotowanie:

Krok 1: Buraki myję, gotuję 30 minut w dużej ilości wody, odcedzam, ale wodę zostawiam na później.

DSC06004 DSC05997 DSC05995 DSC05994

Krok 2: Po ostygnięciu buraki obieram, cebulę myję. Oba warzywa kroję w plastry i układam w słoju.

DSC06014 DSC06020

Krok 3: W garnku zagotowuję 2 szklanki wywaru z buraków, ocet i dodaję przyprawy. Wrzącą zalewę wlewam do słoja z burakami. Pasteryzuję je 15 minut, tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej przykrywki.

DSC06061

Przepis pochodzi z książki „Przetwory. Niepowtarzalne przepisy dla smakoszy”.

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *