konfitura z czeresni

KONFITURA Z CZEREŚNI

Co zrobić, kiedy drzewka uginają się od czereśni? Najpierw porządnie się ich najeść, a potem zrobić pół spiżarki przetworów 😀 Dziś proponuję konfiturę z czereśni – baaardzo soczystą i słodką. Gwarantuję, że dodana zimą do herbaty przypomni Wam o lecie. Smacznego!

konfitura czeresniowa

PRZEPIS

2 słoiki o pojemności 500 ml

soczyste czeresnie w slodkim syropie

Składniki:

1,2 kg czereśni

sok z ½ cytryny

300 ml wody

400 g cukru

czeresniowa konfitura na zime

Przygotowanie:

Krok 1: Czereśnie myję i dryluję.

Krok 2: W garnku zagotowuję wodę z cukrem i sokiem z cytryny.

Krok 3: Do garnka wrzucam czereśnie, gotuję 20 minut. Po tym czasie owoce powinny być już miękkie, a powstały syrop lekko zawiesisty.

*Jeśli zależy Wam, żeby konfitura była gęstsza, proponuję użyć pektyny jabłkowej. W tym celu ½ małego opakowania pektyny rozrabiam w kubku ciepłej wody, dodaję do konfitury i gotuję kilka minut. Ja wolę, żeby konfitura była rzadsza, aby wykorzystać ją do herbaty, gorącej czekolady, przyozdobienia deserów.

Krok 4: Konfiturę przekładam do czystych słoików, pasteryzuję 20 minut tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

slodkie czeresnie w syropie

konfitura czeresniowa do ciast

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *