sloiki-konfitura cebulowa

KONFITURA Z CEBULI

Od dawna planowałam zrobić konfiturę z cebuli, jednak inne sezonowe produkty wciąż deklasowały pospolitą cebulę. Żałuję, bo jest świetnym dodatkiem do naleśników, burgerów, omletów, pieczeni i wielu innych potraw. Można podać ją do przystawek, a ładnie udekorowany słoik podarować w prezencie. Głównym dodatkiem jest świeży tymianek i karmelizowany cukier, smaku nadają też chili jalapeno, sok z cytryny i kozieradka.

konfirura cebulowa - do obiadu, sniadan, kolacji

Przepis na 1 ćwierćlitrowy i 3 półlitrowe słoiki

cytryna, tymianek, kozieradka do konfitury

Składniki:

2 kg cebuli czerwonej i żółtej

garstka świeżego tymianku

100 g cukru

1 łyżeczka kozieradki

½ łyżeczki chili jalapeno

1 ½ łyżeczki soli

szczypta pieprzu

100 ml octu jabłkowego

½ litra wody

weganska konfitura z cebuli

Przygotowanie:

Krok 1: Cebulę obieram, kroję w półplaterki i umieszczam w garnku. Dodaję 60 g cukru, ocet, wodę, sok z cytryny i przyprawy.

cebula do wegetanskiej konfitury                                                     cebulowa konfitura na ciepło i na zimno

Krok 2: Całość zagotowuję i duszę ok. godziny często mieszając.

Krok 3: Na patelnię wsypuję resztę cukru i czekam aż się rozpuści i zbrązowieje. Ważne, aby cukru NIE mieszać. Po rozpuszczeniu dodaję na patelnię cebulę, energicznie mieszam i przekładam z powrotem do garnka. Duszę jeszcze 15 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji – cebula ma być szklista i miękka; nie może się rozpadać, ale po nałożeniu na łyżkę powinna się ciągnąć.

Krok 4: Gotową konfiturę nakładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

slodko-pikantna konfitura z cebuli

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *