konfitura wiśnia-likier

KONFITURA I SOK WIŚNIA Z LIKIEREM

Przepis 2w1 – konfitura i sok – jest prosty i dość szybki w wykonaniu. Gwarantuję, że przyda się na jesienno-zimowe, długie wieczory.

sok wiśniowy z likierem

PRZEPIS

2 słoiki 500 ml (jeden słoik konfitury, drugi soku)

Składniki:

1 kg wiśni

50 ml likieru porzeczkowego (lub innego)

400 ml wody

200 g cukru

konfitura wiśniowa z likierem

Przygotowanie:

Krok 1: Wiśnie myję, dryluję i umieszczam w garnku.

Krok 2: Dodaję wodę i zagotowuję, po czym dosypuję cukier. Dokładnie mieszam, gotuję na wolnym ogniu 30 minut.

Krok 3: Do wiśni dolewam likier i gotuję jeszcze 15 minut. Następnie odcedzam wiśnie, ale soku NIE wylewam. Odstawiam go w osobnym naczyniu.

Krok 4: Wiśniami napełniam słoik, a następnie dolewam sok, tak, aby przykrył owoce. Resztę soku wlewam do słoików bez owoców. Pasteryzuję 15 minut, tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

konfitura wiśniowa


Róbmy przetwory! 2016

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *