KETCHUP BABCI ANI

Okres letnio-jesienny obfituje w warzywa i owoce, dlatego właśnie wtedy powstaje najwięcej przetworów. Koniec września to ostatni dzwonek na przetwórstwo pomidorów. Dziś zachęcam Was do przyrządzenia domowego ketchupu z przepisu Babci Ani, który świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, domowej pizzy, a także sosów.

DSC03722

Przepis na 10 słoików o pojemności 250 ml.

DSC03713

Składniki:

4 ½ kg pomidorów, najlepsze są te podłużne.

7  dużych czerwonych papryk

¾ kg śliwek węgierek

1 ½ kg jabłek antonówek

2 ½ łyżki soli

2 łyżeczki ziół prowansalskich i majeranku

2 łyżki cukru

2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżeczka pieprzu

DSC03708

Przygotowanie:

Krok 1: Pomidory myję, nacinam skórę, parzę, a następnie obieram ze skóry. Paprykę myję i usuwam pestki. Pokrojone w ćwiartki pomidory i w plasterki papryki umieszczam w dużym garnku i gotuję na małym ogniu półtorej godziny.

Krok 2: Myję owoce. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w ćwiartki. Śliwki pestkuję. Dodaję do warzyw, dokładnie mieszam i gotuję półtorej godziny.

Krok 3: Blenduję zawartość garnka, otrzymując rzadką jeszcze masę. Gotuję przynajmniej godzinę i odstawiam na noc. Następnego dnia zagotowuję i utrzymuję na małym ogniu do uzyskania gęstej masy (około 1,5 godziny).

Krok 4: Doprawiam. Oczywiście ilość przypraw zależy od preferencji smakowych. Mnie zależało na zachowaniu naturalnego aromatu pomidorów, lekko winnego smaku jabłek i śliwek oraz ostrości papryki.

Krok 5: Ketchup nakładam do umytych wcześniej słoiczków. Pasteryzuję przez 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką, tak, aby woda sięgała około 5 cm poniżej nakrętki.

DSC03709

Uprzedzam pytania, dlaczego nie używam kupnego ketchupu: droga pomidorów z krzaka do plastikowej butelki jest bardzo długa – zbyt długa, żeby kojarzyć go z naturą i zdrowiem. W zależności od półki cenowej w składzie znajdziemy oprócz pomidorów cukier (często na pierwszym miejscu!), wodę, zagęstniki, musztardę, stabilizatory i substancje konserwujące – benzoesan sodu (skutki spożywania to astma i pokrzywka) lub sorbinian potasu (podrażnienie skóry i dróg oddechowych).

Powodzenia w przygotowaniach naturalnego i zdrowego ketchupu!

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *