cukinia-w-oliwie

GRILLOWANA CUKINIA

Na szczęście sezon na cukinie jest długi, ale już czas przygotować zapasy na zimę. Moim absolutnym numerem jeden jest grillowana cukinia w oliwie. Wykorzystuję ją zimą, kiedy świeżych warzyw jest jak na lekarstwo. Przyznajcie, że słoiczek z aromatycznymi ziołami, przyprawami i delikatną, chrupką cukinią jest prawdziwym hitem. Jeśli tak jak ja jesteście cukiniożercami, koniecznie zróbcie jej jak najwięcej 🙂

grillowana-cukinia

PRZEPIS

1 słoik o pojemności 700 ml

pomysl-na-cukinie

Składniki:

2 cukinie + 1 łyżka soli

2 łyżki oleju

1 szklanka oliwy

3 gałązki świeżego tymianku

1 łyżeczka czarnuszki

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu i słodkiej papryki

cukinia

Przygotowanie:

Krok 1: Cukinię myję, kroję w plastry, prószę łyżką soli i odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie cukinię płuczę.

Krok 2: Rozgrzewam patelnię grillową z olejem i obsmażam na niej cukinię. Zajmie to kilka minut. Cukinia powinna być rumiana z obu stron. Zgrillowane krążki przekładam do dużej miski, dodaję pieprz, paprykę i czarnuszkę. Dokładnie obtaczam wszystkie plastry cukinii w przyprawach.

Krok 3: Cukinię układam ścisło w słoiku, a w rondlu zagotowuję oliwę z solą. Zalewa powinna pokryć wszystkie plasterki.

Krok 4: Słoiki pasteryzuję 15 minut tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *