galaretka z pomarańczy

GALARETKA POMARAŃCZOWA

Zachęcam Was do wykonania galaretki pomarańczowej, która posłuży jako dodatek do słodkich wypieków lub wytrawnych potraw. Ja uwielbiam połączenie galaretki z kremem czekoladowym w naleśnikach :)

pomarańcze do galaretki

Przepis na 12 słoiczków o pojemności 200 ml.

Składniki:

2 kg pomarańczy

500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

850 g cukru

2 l wody

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

aromatyczna galaretka pomarańczowa z gałką muszkatołową

Przygotowanie:

Krok 1: Pomarańcze myję i parzę czterokrotnie po 10 minut.

Krok 2: Owoce kroję na małe cząstki, umieszczam w garnku wraz z 2 l wody. Gotuję 30 minut, a na kolejne 30 minut zostawiam pod przykryciem.

Krok 3: Mieszaninę przelewam do gęstego sita. Zostawiam na 12 godzin.

Krok 4: Uzyskany płyn przelewam z powrotem do garnka, dodaję wyciśnięty sok, gałkę muszkatołową i cukier. Mieszam, gotuję na wolnym ogniu 3 godziny.

Krok 4a: Jeśli płyn nie gęstnieje, proponuję dodać jedno opakowanie pektyny owocowej zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5: Galaretkę przekładam do słoików, pasteryzuję 20 minut, tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej zakrętek.

galaretka pomarańczowa z gałką muszkatołową

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *