dżem o smaku kiwi i cytryn

DŻEM KIWI-CYTRYNA

Są tu wielbiciele kiwi i cytryny? Mam dla Was dżemową mieszankę SZOK. Skąd nazwa?  Dżem jest kwaśno-gorzki. Najlepszy do słodkich tortowych kremów, jako nadzienie pierników lub drożdżówek. Fantazyjnie ozdobione słoiczki to świetny pomysł na domowej roboty prezent.

gęsty dżem kiwi-cytryna

Przepis na 3 słoiczki o pojemności 250 ml.

Składniki:

1 kg kiwi

½ kg cytryny

450 g cukru

owoce do dżemu

Przygotowanie:

Krok 1: Cytryny myję, parzę 10 minut i szoruję w zimnej wodzie. Odcinam końcówki cytryn, kroję je w plastry i usuwam z nich pestki.

cytryna do dżemu

Krok 2: Cytryny blenduję w robocie kuchennym z 250 g cukru. Jeśli nie chcecie, aby dżem miał gorzki posmak, obierzcie cytryny ze skórek. Zostawiam pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 4 godziny.

Krok 3: Kiwi myję, obieram, kroję w plasterki i zasypuję 200 g cukru. Zostawiam pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 4 godziny.

kiwi do dżemu                                  kiwi

Krok 4: Cytryny duszę w rondelku, aż masa stanie się szklista. Następnie dodaję kiwi, mieszam i gotuję 40 minut.

Krok 5: Dżem zamykam w słoiczkach i pasteryzuję 20 minut.

*Inspiracją do wpisu była książka „Przetwory. Niepowtarzalne przepisy dla smakoszy”

kwaśny dżem kiwi-cytryna

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *