vege nutella

DOMOWA NUTELLA

Nie znam osoby, która jako dziecko (i nie tylko) nie lubiła wyjadać Nutelli palcami. Słoik czekoladowego kremu był wyczekiwanym prezentem, którego używałam do naleśników, tostów i zwykłych kanapek. Chociaż czasy beztroskiego pochłaniania Nutelli bezpowrotnie minęły, ochota na nią pozostała. Na szczęście tę sklepową zamieniłam na przygotowywaną w zaciszu własnej kuchni. Czy jest dobra? Nie zamieniłabym jej na żadną inną, jeszcze nigdy nie stała w lodówce dłużej niż kilka dni, a co najważniejsze – mogę pałaszować ją bezkarnie. Jeśli macie słabszy dzień, słoiczek będzie Wam dzielnie towarzyszył i poprawiał nastrój. W weekendy przyda się do przeciągających się do południa śniadań z górą pancakesów i kakao. Moja wersja jest wegańska i bezglutenowa, wykorzystałam orzechy laskowe i nerkowce, które nadają delikatny, słodki smak.

domowa nutella

 

Przepis

2 słoiczki o pojemności 200 ml

weganska nutella

Składniki:

200 g orzechów laskowych

100 g orzechów nerkowca

150 ml mleka migdałowego (bez cukru)

130 g wegańskiej czekolady

3 łyżki gęstego syropu daktylowego

5 łyżek kakao

nutella

Przygotowanie:

Krok 1: Orzechy laskowe wykładam na papier do pieczenia i piekę kilkanaście minut w nagrzanym do 200 st. piekarniku. (tylko, jeśli orzechy są z brązową skórką)

Krok 2: Po przestudzeniu roluję je w papierze, aby łatwiej zeszła brązowa skórka. Nie uda się ściągnąć jej ze wszystkich orzechów – to nic. Ta czynność ma pozbawić nutelli goryczki.

Krok 3: W tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę. Aby to zrobić ustawiam na rondelku wypełnionym gorącą wodę szklaną miskę. Wrzucam do niej czekoladę i rozpuszczam.

Krok 3: Orzechy laskowe i nerkowca mielę w blenderze/malakserze. Powstanie dość tłusta masa. Stopniowo dolewam mleko, syrop daktylowy, rozpuszczoną czekoladę i wsypuję kakao. Masę mielę tak kilka minut.

Krok 4: Krem powinien mieć luźną konsystencję, ponieważ później zgęstnieje. Nutellę przechowuję w szczelnie zakrytym pojemniku w lodówce.

krem czekoladowy

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *