borowka amerykanska do potraw wytrawnych

BORÓWKA Z ZIOŁAMI

Nie wszyscy lubią słodkie dżemy o jednoznacznym smaku, dlatego dzisiaj proponuję Wam dżem z borówki amerykańskiej z dodatkiem świeżych ziół – oregano, cząbru i estragonu. Jeśli lubicie niebanalne połączenia, dodajcie go do muffinek lub lodów. Koniecznie wypróbujcie też z grillowanym tofu, fasolowym pasztetem lub pieczenią. Mniam!

borowka z ziolami

PRZEPIS

1 słoik o pojemności 500 ml

borówka z ziołami

Składniki:

500 g borówki amerykańskiej

125 g cukru

kilka łyżek wody

4 gałązki świeżego oregano

4 świeżego gałązki cząbru

2 łyżeczki świeżego estragonu

borówka, estragon, cząber, oregano

Przygotowanie:

Krok 1: Borówkę myję, zasypuję cukrem, odstawiam na godzinę.

Krok 2: Borówkę umieszczam w garnku, dodaję kilka łyżek wody, zagotowuję.

Krok 3: Dodaję zioła i gotuję na wolnym ogniu 45 minut, aż dżem osiągnie gęstą konsystencję.

Krok 4: Do wyparzonych słoików nakładam gorący sos. Pasteryzuję 15 minut, tak, aby woda znajdowała się 5 cm poniżej nakrętki.

 


Róbmy przetwory! 2016

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *