wielkanocny mazurek

BEZGLUTENOWY MAZUREK KAJMAKOWY

Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez mazurka. Jest nieodłącznym elementem świąt jak żurek, domowy majonez i sałatka jarzynowa. Przyznam, że w moim domu mazurek nie jest tak hołubiony, a jego braku pewnie nikt by nie zauważył. Jednak ja od kilku lat z uporem maniaka testuję nowe przepisy. Po prostu jest coś niezmiernie urokliwego w falbaniastych brzegach kruchego ciasta i wiosennym zdobieniu nadzienia. Być może to synonim wiosny? W tym roku połączenie wegańsko-bezglutenowe: bananowy spód z domowym kajmakiem.

weganski mazurek

PRZEPIS

jeden mały mazurek

weganski kajmak

Składniki:

1 dojrzały banan

200 g bezglutenowej mąki owsianej

3 łyżki oleju kokosowego

kilka łyżek domowego kajmaku

suszone owoce i ananas do dekoracji

weganski kajmak

mazurek

Przygotowanie:

Krok 1: W misce blenduję dokładnie banana – nie powinno być w nim grudek, a konsystencja ma być kleista. Dodaję mąkę i olej. Energicznie zagniatam.

Krok 2: Chłodzę ciasto w lodówce ok. 30 minut.

Krok 3: Podsypuję blat/stolnicę i rozwałkowuję ciasto. Wycinam kształt jaja. Powtarzam to w kilkucentymetrowym odstępie, żeby wyznaczyć linię zwijania brzegów. Robię z nich falbankę, tak, aby wystawała ok. 1-2 cm powyżej spodu. Ciasto piekę w 180 st. 12 minut.

Krok 4: Po wystudzeniu nakładam kilka łyżek domowego kajmaku. Ponieważ jest dużo rzadszy, chłodzę mazurka kilka godzin. Przed podaniem ozdabiam ciasto suszonymi owocami i ananasem.

bezglutenowy mazurek

Published by

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *